Ananas & 5spice spareribs

0
1088
Ik hou wel van out of the box denken als het gaat om spareribs. Er zijn zoveel recepten met soja saus, of ketjap manis, of barbecuesaus uit een flesje. En die zijn allemaal lekker! Maar wat afwisseling is geen schande. En al helemaal niet voor dit recept. Want wat een combinatie. Ananas en 5 spice kruiden. Waanzinnig.

5-Spice kruiden

Vijfkruidenpoeder is een kruidenmengsel uit de Chinese keuken dat de 5 basissmaken zoet, zout, bitter, zuur en scherp combineert. De samenstelling kan variëren, maar de bronnen spreken het vaakst over: kassia, kruidnagel, steranijs, venkelzaad en sichuanpeper. Kassia is een robuuster en goedkopere versie van kaneel.

Dit recept kan zowel in zomer als in de winter maar aangezien dezeribben lekker samengaan met een heerlijk zomerse cocktail snap je natuurlijk wel, dat dit een ideaal recept is voor de zomer.

Spareribs recept

instructies

  1. Mix alle ingredienten voor de rub in een kom.
  2. Verwijder het membraam van de spareribs. Geen idee hoe dit moet? Klik hier.
  3. wrijf de bbq rub royaal over de ribben en leg in aluminium folie of in een ijzeren schaal weg in de koelkast voor ongeveer 6 uur. Tip: Doe dit de avond voordat je gaat BBQ’en. Dan kunnen de ribben de hele nacht marineren.
  4. Op de dag van het BBQ’en, steek je de BBQ aan met indirecte hitte. Voor kolenBBQ’s houd dit in dat je maar 1 helft van je BBQ vult met kolen. De andere laat je vrij. Bij Gas steek je maar 1 deel van je bbq aan indien mogelijk. Lukt dat niet, leg dan aluminium folie over 1 deel van je bbq zodat directe hitte op de ribbenkant wordt afgewend.
  5. Als de temperatuur +/- 150 graden Celcius is, leg je de ribben voor 1 uur op de bbq op het kolenvrije gedeelte en doe je de deksel dicht.
  6. Als de ribben op de bbq liggen, doe je de ananas, sojasaus, sesamolie suiker, zout en Chinese five spice in een blender tot het een mooi glad geheel wordt. Dit gebruiken we straks als ‘mop’/ glaze voor over de spareribs.
  7. Nadat de ribben een uur op de BBQ hebben gelegen, kwast je de spareribs goed in met de glaze en doe je de deksel weer dicht. Kwast af en toe nog even bij om te zorgen dat de ribben nu lekker
  8. Laat de ribben nu lekker nog een uur tot maximaal 1 1/2 uur doorgaren
  9. Als de ribben gaar zijn enje met een sateprikker zonder moeite door het vlees kunt prikken, zijn de ribben gaar. Serveer deze nu samen met de saus! Eet smakelijk!

Ingredienten

Voor de dry rub
1/4 cup Bruine suiker
2 tl Sesamzaadjes
1 el kosher zout
1 el Knoflookpoeder
1 el eetlepel uienpoeder
1 el Chinees Five Spice poeder
1 el gemalen witte peper

Kruiden op of niet in huis? Bestel deze voordelig via van Beekum Specerijen.


Voor de Ananas BBQ saus
1 cup ananasblokjes (uit blik)
1 el vers gemalen gember (heel fijn gesneden)
2 el Sojasaus
2 tl sesam-olie
1 tl suiker
1/2 tl kosher zout
1 el Chinees Five Spice poeder

Bijpassend bier:
Brok in de Keel

Dit heerlijke bier past perfect bij dit recept en brengt de tonen van 5spice samen met de rokerige smaak perfect naar boven en vormt daarmee een goede combinatie met de honing en karamelsmaak van deze Ale. Dit bier kun je bestellen bij Beerwulf.com via onderstaande button.