Mijn bezoek aan Black Smoke Rotterdam

0
1776

De een noemt het een BBQ walhalla, de ander het beste BBQ restaurant in Nederland. Dat en het feit dat het van BBQ goeroe Jord Althuizen is schept meteen hoge verwachtingen. Onlangs mocht ik als verjaardagscadeau van mijn vrouw lekker een avondje eten bij dit restaurant wat gevestigd is in de oude brandweerkazerne (haha!) op het terrein van de van Nelle fabriek. (En ik vraag mij af of ik de enige ben die de link roken tussen van nelle en bbq echt geniaal vind gevonden)

Nu kan ik, in het geval van Jord Althuizen en Black Smoke, je eigenlijk al meteen zeggen dat mijn verwachtingen niet alleen werden waargemaakt, maar ook echt ruimschoots overtroffen. Jord (ik mag jord zeggen tegenwoordig sinds mn bacon ban opgeheven is ;-)) heeft na zijn boeken en reizen in mijn optiek echt de sfeer van hoe een BBQ restaurant er uit zou moeten zien weten vast te leggen.

First Impression Counts!
Je komt binnen via een soort laaddock of sluis met aan het einde hiervan in neonverlichting het iconische varken opgedeeld in de diverse stukken. Eenmaal de sluis door, sta je in de bar. En wat voor een bar. Stel je voor een oude schuur met een grote bar met de uitstraling van een grote oude houten hooischuur van waaruit een illigaal cafe wordt gerund. Je zou bij wijze van spreken een geheim knikje naar de barman kunnen geven voor het betere spul wat onder de bar staat. En voor de bar zijn genoeg zitplaatsen voor als je met zn 2en bent maar ook voor grote groepen.

Inhoud van de bar
Qua drankkaart hoef je je echt geen zorgen te maken over of er iets tussenzit voor je. Of je nu geheelonthouder bent of gek op een epic cocktail bent, je wordt niet teleurgesteld. (TIP probeer vooral hun lynchberg Lemonade eens!).

Ook vind je de “Giftshop” hier met merchandise van Black Smoke en uiteraard de boeken van Jord. NU heb ik deze allemaal al maar ontbreekt hier nog de krabbel van jord zelf (moet ik toch eens verandering in brengen). Een ander iets waardoor je eigenlijk direct weet dat je in een BBQ restaurant bent is de geur. De onmiskenbare geur van vuur, vlees en rook is direct aanwezig. En dat vind ik mooi! Uiteraard ben ik gekomen om te eten dus op naar het restaurant gedeelte!

Food!!
Het restaurant zelf zit voorbij de bar en mocht je nog twijfelen of het een Echt BBQ restaurant is, dan wordt je twijfel direct weggenomen door het varken wat aan het grote grillkruis boven het vuur hangt in de firepit en de rijpingskasten achterin het restaurant die perfect zichtbaar zijn. Je kunt kiezen in het restaurant voor een stoel aan de bar waardoor je direct zicht hebt op de pitmasters en de gerechten die bereid worden OF voor een lekker tafeltje waar je rustig kunt eten. Wat mij opvalt is dat aan echt bijna ieder detail wel gedacht is. Tot aan de servetten en condooms (ja je leest het goed) aan toe op tafel. 
Mocht je trouwens nieuwsgierig zijn naar de reden achter die condooms. Vraag het vooral. Het antwoord is eigenlijk heel erg logisch. (En nee, ik ga het niet verklappen ;-))!

Whats on the menu
De menukaart is uitgebreid. En dan bedoel ik niet 300+ gerechten omdat het restaurant niet kan kiezen wat voor type gerechten zij willen serveren en daardoor de kwaliteit van wat zij uitserveren omlaag gaat. Nee, er zit voor ieder wat wils bij en er is echt goed over nagedacht. Zelfs voor de niet vleeseters onder ons is er wat te vinden op de menukaart! Want BBQ houd niet in dat het alleen vlees hoeft te zijn. Omdat ik die avond “Off the wagon” ging (en mijn toen nog aanwezige Baconban wilde omzeilen) koos ik stategisch voor de BBQ Bonanza. Dit is een platter waar de Big 5 uit BBQ land op geserveerd worden. Brisket, Worst, Kip, Pulled Pork en jawel, Spareribs (voor als je je afvroeg wat de link was met dit mooie blog).

Allereerst vooropgesteld dat iedereen zijn of haar smaak anders is als het gaat om lekkere spareribs. De een houdt er van als de ribben zover door en door gaar zijn dat het bot er uitgehaald kan worden en de ander houdt van een lekkere bite. Ik ben van die laatste groep trouwens mocht je het je afvragen. De ribben van Black Smoke hadden een echt lekkere rokerige smaak en een lekkere bite. Niet als in taai maar gewoon goed! Jord vertelde mij die avond dat de ribben worden gerookt in hun speciale smoker die je vanuit het restaurant kunt bewonderen achter het raam waar de keuken druk bezig is met het grillen van lekker vlees! Deze “full slab Kansas City wet style ribs” zijn niet te droog en hebben een heerlijke smaak. En als je dan echt nog meer saus er over heen wilt hebben, op tafel staan 3 hele lekkere sauzen die je hiermee kunt combineren. 

Conclusie
Ribben uit een restaurant kun je nimmer nooit vergelijken met ribben die je thuis maakt of die je tijdens wedstrijden tegenkomt. Hier zitten zoveel verschillen tussen, daar valt gewoon geen vergelijking op te maken. Doe dat dus ook zeker niet en als roepen dat je het zelf beter kunt is hartstikke fijn maar nogmaals geen vergelijking. Het is een hele groot verschil tussen de tijd hebben om een paar ribben op de barbecue thuis te maken waar je alle tijd hebt of dit eventjes voor gemiddeld 200 man per avond te moeten doen.  Ik ben in ieder geval heel erg blij te zien dat een restaurant er voor kiest om eens niet die standaard ketjap smaak over voorgegaarde ribben te kiezen. Niet dat daar iets mis mee hoeft te zijn. Ik ken genoeg restaurants die daar hele lekkere ribben mee maken. Nee, wat ik verfrissend vind is dat Jord gewoon bewijst dat lekkere spareribs wel degelijk low & smoked uit de smoker kunnen komen en dat dit de smaak echt klasse is. En dat somt denk ik wel op wat ik van dit restaurant vind en van wat Jord hier heeft geflikt. Klasse!