Blauwe bessen, bourbon en rozemarijn ribben

1
1088

Sommige alcoholsoorten lenen zich perfect om mee te koken. En Bourbon is er zo eentje. Je kunt er alle kanten mee op. Naast deserts is het, hoe verrassend misschien dan ook, ideaal om spareribs mee te maken. En dat zul je wel merken aangezien er wel meer recepten op de website staan met bourbon gemaakt. 

In dit geval gebruik ik Jack Daniels maar een echt goeie bourbon is echt top om te gebruiken. Zeker gezien de smaak van bourbon een extra dimensie toevoegd aan de ribben samen met de rook. Om de ribben toch dat zoetige mee te geven heb je iets van fruit nodig. Ik ga voor blauwe bessen. Mede omdat dit het seizoen is en deze ribben een heerlijk zoete smaak dan geven. Je leest al. Dit is een top recept waar je op de barbecue zeker de show mee steelt.

 

Spareribs recept

 1. Verhit de BBQ tot 100 graden Celcius en zorg dat je indirect kunt bbq’en. (dit houd in dat je 1 deel van de bbq vrij van kolen houd)
 2. Bereid de spareribs door het membraam van de achterkant (holle kant) van de spareribs af te halen. Bekijk mijn video hoe dit moet
 3. Smeer de ribben in met Mosterd en doe jouw favoriete bbq dry rub op de ribben en laat minimaal een half uur tot een aantal uur intrekken. 
 4. Maak ondertussen de saus door alle ingredienten in een pannetje aan de kook te brengen. Plet nu de bessen goed  en laat het dan op een laag vuurtje zo’n 8 minuten door pruttelen. Haal nu van het vuur en laat afkoelen.
 5. Leg de ribben indirect zo’n 60 minuten op de BBQ (dus boven het gedeelte waar geen kolen liggen). Na 60 minuten zie je de kleur van de ribben wat donkerder worden. Dit is een goed moment om de ribben te sprayen met het appelsap mengsel. Spray snel iedere 15 minuten de ribben goed in voor nog eens 2 uur lang en houd de deksel verder gesloten.
 6. Wanneer je na 2 uur de botten uit het vlees ziet komen, wordt het tijd om de ribben in te pakken met folie. Leg 2 lange stukken folie op tafel en leg de ribben met de holle kant naar boven. giet er wat appelsap bij en pak de ribben goed in. Leg de rbben nu in ieder geval 1 uur terug op de bbq (wederom indirect). Check na 1 uur of je het bot los voelt zitten. Voel je dat nog niet, dan laat je de ribben nog 1 uur maximaal liggen.
 7. Haal, als het vlees zacht genoeg is, de ribben uit het folie en leg deze terug op de BBQ. Smeer nu de ribben royaal in met de eerder gemaakte saus. todat deze lekker stroperig en glanzend op je ribben. Leg de ribben nog maximaal 1 uur terug op de bbq en smeer af en toe even nog verder in.
 8. Na dit uur zijn de ribben klaar en kun je aan tafel! Eet smakelijk.

Ingredienten

 • 2 strengen spareribs.
 • Voor de spray
 • 1 cup appelcider azijn
 • 1cup Appelsap
 • meng dit en doe dit in een spuitflesje

  Voor de saus

 • 150gram blauwe bessen
 • 2 el bourbon
 • 1 el suiker
 • 1/4 tl rozemarijn (fijngesneden)
 • 1 REACTIE

  Comments are closed.