De 3-2-1 methode

0
1140

Een veelgehoorde term bij het bereiden van Spareribs is de 3-2-1 methode. En de een heeft deze methode heilig verklaard en de ander maakt het niet zo veel uit aangezien er veel wegen naar het spreekwoordelijke Rome leiden. Toch zijn er heel erg veel recepten die met deze methode werken.

Waar staat 3-2-1 voor?

3-2-1 staat voor het aantal uren per bereidingsfase van de spareribs. 3 uur indirect op de barbecue. 2 uur ingepakt in folie, 1 uur weer indirect op de barbecue terug voor het laatste gedeelte.

Variatie op 3-2-1

Nu zweren een hoop mensen bij de 3-2-1 methode. Maar er zit een adder onder het gras want de term 3-2-1 is namelijk niet zo stipt als dat je denkt. Want niet ieder type spareribs leent zich voor de 3-2-1 methode. Bij bijvoorbeeld dunbevleesde ribben pas je de tijd alweer aan naar 2-2-1 of 2-1.5-1 of zelfs een half uur voor de laatste fase. Dit omdat als je de ribben wel met de 3-2-1 methode zou maken, dan worden de ribben veels te gaar

Nadelen van de 3-2-1 methode

Ja, deze methode kan een heel mooi resultaat opleveren en ja het is een hele handige methode maar de methode gaat je geen prijzen opleveren bij wedstrijden. Want om even de boel voor eens en voor altijd duidelijk te maken. Een goede sparerib houd niet in dat het vlees zodanig gegaard is, dat het bot er uit valt. Een goede sparerib daar hoort het vlees schoon van het bot te komen als je er in bijt maar in geen geval dus “Fall Of the Bone”.
Ben je niet van plan om mee te doen met wedstrijden en hou je er juist van dat het vlees goed van het bot valt. Dan is deze techniek een hele handige om te hanteren naar eigen inzicht.