De grote barbecue ontdekkingstocht – de Barbecook Oskar M

0
1178

De vaste bezoekers van deze website weten dat ik pagina’s met barbecue’s bbq-rubs, sauzen beschikbaar heb gemaakt zodat de site een zo compleet mogelijk startpunt is voor de (beginnende) barbecue’ers. Nu heb ik hier ook de Barbecook barbecue’s op staan en kreeg ik van Barbecook zelfs hun smoker, namelijk de Oskar M, samen met een hoop leuke goodies opgestuurd. De Oskar M is het middelste broertje van de 3 smokers van Barbecook. Waar de Oskar S is de kleinste variant van is en de Oskar L is daar de grootste.

Nu ben ik zelf eerlijk gezegd nog niet zo heel bekend met alle type smokers, vandaar ook de titel “”De smokers ontdekkingstocht””. En ken ik dit type alleen van de weber smokey mountain smokers of de Napoleon Apollo smokers. Echter die zijn allemaal best wel heel erg prijzig (400 tot 600 euro gemiddeld), en om eerlijk te zijn heb ik altijd te horen gekregen dat er eigenlijk niet echt andere goede keuzes zijn voor de doorsnee thuisbarbecue’er. Dat was tot mijn ontmoeting met de Oskar M. Met een gemiddelde prijs van 150 tot 180 euro is dat een fractie van de prijs die je voor een weber of Napoleon betaald. Dat kan nooit wat zijn denk je misschien maar lees deze review en je zult echt versteld staan!

Spoiler alert: het kan dus zeer zeker voor deze prijs!

Unboxing momentje

De Smoker komt keurig verpakt bij je binnen in een doos. Alle onderdelen keurig netjes verpakt. Een tip die ik iedereen wil meegeven als je deze smoker aanschaft, leg alle onderdelen goed gesorteerd op een tafel voor je. Dat maakt het in elkaar zetten een stuk eenvoudiger. Wat mij vooral opviel is dat de onderdelen stevig en solide aanvoelen. Je betaald dan wel een fractie van de prijs die je voor een weber of napoleon betaald, maar je levert eigenlijk niet echt in op kwaliteit. Bij het uitpakken merk je dat dit goed doordachtte smokers zijn. Met het rekje waar je verticaal producten aan kunt hangen om te roken, de stevige waterpan, as-pan en 2 grillroosters. Met deze smoker ben je dus echt klaar om van start te gaan met je eigen gerookte spareribs, low & slow pulled pork, rookworst of zelfs gerookte knoflook, zout, paprika enz.

Eerste indruk

De smoker heeft, eenmaal gemonteerd een hoogte van 112cm. een diameter van 54cm en een grill oppervlak van 44cm. De smoker bestaat uit een aspan, kolenrooster, waterpan, eerste grillrooster en vervolgens bovenaan het 2e grillrooster. Ook krijg je bij de smoker een topframe waar 3 haken aan vast zitten zodat je hier perfect vlees en vis verticaal kunt roken. Er is goed nagedacht door Barbecook over deze roker en je merkt dat zij hun ervaringen met de oudere varianten goed hebben verwerkt. Kan deze smoker zich meten met die van Weber of Napoleon? Ik denk dat deze wel degelijk kans kan maken.

Maiden voyage

Wel nu, de smoker heeft zijn maiden voyage gehad. Ik zie dat er hier en daar wat luchtopeningen zijn. Dat is nieuwigheid. Geen zorgen. Veel van deze gaten vullen zich bij veel gebruik op met ‘vuil’ en roet. En zo hoort dat. Barbecook heeft een smoker gemaakt waarover goed is nagedacht. Alle foutjes die bij de eerdere varianten aan het licht kwamen, hebben zij verholpen bij dit model. Een ander voordeel is dat voor de ‘tweakers’ onder ons, deze smoker zich uitermate goed leent voor aanpassingen. Je kunt (op eigen risico uiteraard en eigenlijk is het niet nodig). deze smoker aanpassen waar nodig. Wil je een goede smoker voor niet te veel geld. Kies dan voor de Barbecook Oskar. Je krijgt hier zeker geen spijt van.

Wil je weten waar je deze smoker kunt kopen? Klik dan hier om naar onze Barbecook overzichtspagina te gaan van de Oskar M!