Echte Dutch Royal ribs

0
1857

Koningsdag. Eigenlijk wel zo’n beetje een dag waarop iedereen jaarlijks hetzelfde doet. Je bezoekt een rommelmarkt, eet een oranje tompoes, koopt wat voor een paar euro bij een van de vele marktkraampjes wat je daarna weer moeiteloos in een kast laat verdwijnen omdat je het toch niet nodig had. En dan heb ik het nog niet eens over al die oudhollandse spelletjes en kinderen die een poging doen om fatsoenlijk geluid uit een blokfluit of viool te krijgen. 

Gelukkig kent deze dag ook nog leukere dingen. zoals de BBQ die vaak aangaat omdat het weer zo goed is en een glaasje oranje bitter. Iets wat bij mij vroeger ook tot de standaard routine behoorde toen ik nog Koninginnedag vierde met mijn ouders. Toen ik eenmaal oud genoeg was, mocht ik ook een glaasje en dat smaakte prima. 

Nu ben ik altijd bezig met nieuwe recepten te bedenken en dit recept was er eentje die ik al lange tijd op mijn lijst heb staan. Een eerbetoon aan ons Koningshuis, aan deze dag, aan Nederland en alles wat aan Nederland verbonden is. Echte Dutch Royal ribs. Ideaal voor Koningsdag om op de BBQ te maken. (of in de oven, als je geen BBQ hebt).

Bereidingswijze

  1. De dag voordat je gaat grillen (26 april ;-)) haal het buikvlies van de spareribs af. Zorg er wel voor dat deze goed ontdooid zijn. Als je wilt weten hoe je spareribs ontdoet van het buikvlies, klik dan hier.
  2. Doe alle ingredienten voor deze BBQ rub met echte hollandse kruiden bij elkaar in een kom en meng goed door elkaar. Wrijf de ribben hier dan royaal mee in en zet deze koel weg voor minimaal 2 uur tot idealiter de hele nacht.
  3. Op Koningsdag steek je als je de rommelmarkten en die blokfluitspelende kinderen zat bent, de BBQ aan middels de indirecte methode. Zorg dat de temperatuur op 100C graden uitkomt. 
  4. Nu hoor ik je denken (of niet) “dat zal vast de 3-2-1 methode worden. Fout. We gaan deze ribben gewoon op de grill leggen boven het kolenvrije gedeelte. Deksel dicht en de komende paar uur laat je de ribben lekker liggen. Dit worden geen fall-of-the-bone ribben. Wil je dat wel? Dan pak je de 3-2-1 methode toch maar pak je in plaats van Appelsap, wat jus-d’orange) TIP! blijf lekker in de buurt van de BBQ want de geur die hier vanaf gaat komen is waanzinnig!
  5. We gaan nu de ingredienten voor de saus bij elkaar in een pannetje doen en brengen dit aan de kook. Laat het lekker doorpruttelen en indikken tot een mooie dikkere saus. Proeven is goed maar kijk uit. Deze saus is echt lekker!!
  6. Na een uurtje of 2 a 2.5 doen we de sateprikker test. Simpel gezegd, als je met een sateprikker moeiteloos door het vlees heen komt dan heb je gare ribben . Wil je de temperatuurproef doen, zorg dan dat het vlees boven de 70C graden is.
  7. Smeer de ribben nu goed in met een kwast met de saus en leg deze nog even terug voor een minuutje of 15
  8. Na 15 minuten smeer je indien nodig de ribben nog een keer lichtjes in
  9. Schenk nu een lekker glaasje oranjebitter erbij in en Genieten maar.

Ingredienten

2 strengen ribben

Dry rub

1 cup bruine suiker
2 tl uienpoeder
2 tl knoflookpoeder
2 tl kruidnagel
2 tl nootmuskaat
2 tl kaneelpoeder
2 tl speculaaskruiden
1 tl zout
1 tl gemalen peper
1 tl chipotlepepers

Saus / Glaze
3 el sinaasappel marmalade
Sap van 2 tot 3 sinaasappels
1/2 cup oranjebitter
2 el honing
1 grote el appelstroop
1/4 cup appelciderazijn

Kruiden nodig?
Kijk dan hier bij van Beekum Specerijen.