Heerlijke ribben uit de oven met een bourbon-honing glaze

0
2140

Veel mensen hebben het idee dat je een BBQ expert moet zijn om heerlijke spareribs op tafel te zetten. Ik ben het daar absoluut niet mee eens. (ook trouwens een van de redenen dat deze website is opgericht.). En dit volgende recept bewijst dat, denk ik, ook zeker.

Je hebt van die momenten dat BBQ’en er even niet inzit en voor mij was dat dit keer het geval. Dus wat te doen als je trek hebt in spareribs en geen BBQ kan aansteken? Juist! In de oven. Ja, lees nou even door, het kan echt! En deze zijn echt lekker! Belangrijk te vermelden is dat ik in dit recept gebruik maak van alcohol.  Bourbon om precies te zijn. En hoewel dit grotendeels zal oplossen in het gerecht. Het kan er dus in voorkomen.

Ik heb voor de ribben dit keer iberico ribben gebruikt. Nu kun je hier ook gewoon lekkere spareribs van de slager voor gebruiken. Het resultaat zal zeker net zo lekker smaken. Haal wel voor het marineren van de ribben, het buikvlies er af. Hoe dat moet? Bekijk mijn video hoe dit et snelste kan.

Spareribs recept
 1. Haal allereerst het membraam van de achterkant van de ribben. De reden is omdat de rub dan beter in het vlees kan trekken. Hoe dat moet? Bekijk het dan mijn video.
 2. Smeer de ribben nu goed in met de dry rub. Je kunt ook je eigen favoriete rub gebruiken. Ik heb in dit geval de dry rub voor spareribs van Beekum Specerijen gebruikt. (en dat is een persoonlijke tip eigenlijk ook, aangezien deze heel erg lekker is). Maar je kunt ook je eigen BBQ rub gebruiken hiervoor.
 3. Zet de ribben nu minimaal voor een nachtje in de koelkast zodat de rub lekker in kan trekken.
 4. Zet de oven op 110 graden Celcius aan. Let op: de ribben moeten ongeveer 4 uur in de oven garen dus begin op tijd!
 5. Bedek de bakplaat met aluminiumfolie of gebruik een braadslee met verhoger.
 6. Snij de ribben door de helft zodat je mooie pakketjes kunt maken.
 7. leg de ribben stuk voor stuk op een eigen groot stuk aluminiumfolie en vouw dit als een soort pakketje op maar laat de bovenkant nog even open.
 8. Als alle ‘pakketjes’ zijn voorbereid, giet er dan bij ieder pakketje een scheut appelsap bij en vouw dan het aluminum dicht. De ribben zijn nu ingepakt met appelsap en kunnen zo lekker doorgaren in de oven. De appelsap zal het vlees lekker sappig houden in het folie.
 9. Plaats de ribben nu in de oven voor minimaal 3 uur tot maximaal 4.5 uur.
 10. Bereid ondertussen de saus door alle ingredienten (op de el bourbon na in een pannetje te doen en aan de kook te brengen, zet het vuur nu laag en zachtjes voor ongeveer 20 minuten doorpruttelen. Roer af en toe door. Als de saus de gewenste dikte heeft (Niet te dik, maar echt zoals je gewend bent van de doorsnee sauzen). Als deze klaar is, roer je die laatste eetlepel bourbon door de saus en zet je deze apart voor als de ribben gaar zijn.
 11. Na 3 uur controleer je of de ribben gaar zijn door met een sateprikker in het vlees te prikken. Als je er moeiteloos doorheen gaat, zijn de ribben gaar.
 12. Haal de ribben uit de oven en uit het aluminium folie. Plaats de ribben nu terug op de bakplaat of in je braadslee. Smeer de ribben nu royaal in met de BBQ saus met behulp van een kwast en plaats de ribben voor ongeveer 20 minuten terug in de oven. De ribben zijn klaar als de saus begint te borrelen.
 13. Eet smakelijk!.
ingredienten

2 strengen Spareribs
200ml appelsap

Voor de BBQ Saus
½ cup plus 3 el honing
½ cup bourbon (+ 1 el op het einde)
3 el hoisin saus
2 el Dijon mosterd
1 el Appelstroop
¼ cup ketchup
3 el cider azijn
4 tl Soja saus
3 tl Worcestershire saus
2 tl sriracha saus
½ tl gemalen zwarte peper

Dry rub
Je kunt zoals wij een kant en klare dryrub gebruiken maar ook je eigen dry rub maken. Hieronder een tip!

– 3 el bruine suiker
– ½ el gemalen mosterdpoeder
– ½ el knoflook poeder
– ½ el uienpoeder
– 1 el paprikapoeder
– 1 el smoked paprikapoeder
– 1 ½ el grof kosher zeezout
– ½ el gemalen zwarte peper
– ½ el komijnpoeder

Kruiden op of niet in huis? Bestel deze voordelig via van Beekum Specerijen.