Langzaam in bier gestoofde ribben

0
1827

Denk je spareribs, dan denken velen van ons aan de barbecue. En dat klopt. De meest bekende methode is idd op de barbecue. maar het kan ook anders. Denk maar eens aan stoven bijvoorbeeld. En laat dat nou net een methode zijn waar onze zuiderburen in Belgie groots in zijn. En om de belgische stoof te eren heb ik besloten om hier een spareribs draai aan te geven. Dit recept kun je maken in een grote stoofpan, een dutch oven of gemakkelijk in de slowcooker.

Slowcookers
Voor een aantal onder ons is de slowcooker niets nieuws onder de zon, maar ik kan mij voorstellen dat je nog niet eerder hiervan gehoord hebt. De slowcooker zelf is iets wat in de USA al lang en breed ingeburgerd is en sinds een aantal jaren ook in Nederland een echte opmars aan het maken is. Het principe daarintegen kennen wij onbewust al sinds de middeleeuwen want in een slowcooker kun je eigenlijk niets meer dan op relatief lage temperatuur voor lange tijd stoven en sudderen. Ietws wat je ook in stoofpannen, dutch ovens enz. kunt. Zo lang je de temperatuur voor lange tijd gelijk kunt houden en rond de 80 a 90 graden, is dit al stoven.

Het bier
Tja, misschien wat te voor de hand liggend maar velen van ons weten wel in bier gestoofde gerechten onwijs lekker kunnen zijn. In Belgie weet men dit in ieder geval zeer zeker en hebben ze dit wat mij betreft echt wel tot kunst verheven. Er zijn wel wat kanttekeningen als het gaat om bier. Het bier beinvloed namelijk de smaak van je gerecht. Hoe zoeter je bier hoe zoeter je gerecht, hoe bitterder hte bier, des te bitterder je gerecht zal smaken. Voor stoofgerechten kies ik persoonlijk meer voor de zoetere bieren. Denk aan een Leffe, grimbergen, kasteelbier. 
TIP: Ga naar je lokale slijterij en laat je zeer zeker even voorlichten over zoete belgische bieren. Dan slaag je geheid!
Ik heb in dit geval voor een Imperial Russian Stout van de brouwerij Dutch Bargain. Dit donkere bier wat zich echt kan meten met een english stout leent zich ook perfect om een heerlijk gerecht als dit te maken. 

Bereiden
 1. Zorg dat de ribben koud zijn maar wel ontdooid. We gaan namelijk eerst de ribben ontdoen van het buikvlies. Kijk hier hoe dat moet.
 2. Halveer de ribben zodat deze in de slowcooker passen en bestrooi met wat zout en peper. 
 3. Smeer de ribben nu in met mosterd en haal deze door de bloem. Zet deze nu maar even opzij.
 4. Zet nu een grote pan op het vuur en doe de roomboter in de pan zodat het smelt.
 5. Bak nu de knoflook en de uitjes in de pan tot de uitjes glazig zijn. Schep vervolgens deze uit de pan maar laat het vocht in de pan achter.
 6. Braad nu de spareribs even om en om aan in de pan zodat deze mooi donkerbruin kleuren. Hou het goed in de gaten, dit kan namelijk snel gaan.
 7. Als de ribben mooi bruin gekleurd zijn haal je deze uit de pan. (het maakt niet uit of je nog rozige plekken ziet, de ribben worden pas gaar in de slowcooker).
 8. Doe nu de ribben in de slowcooker en doe vervolgens de uienringen, knoflook, het gehele flesje bier, bouillonblokje, suiker en laurierblaadjes in de slowcooker en zet deze vervolgens op 8 uur (LOW) aan. 
 9. Nu is het wachten tot er 8 uur voorbij zijn. Heb je in de tussentijd niets te doen? Lees dan onze website lekker door voor nog meer tips en trucs.
 10. na 8 uur zijn je ribben zo zacht als het maar kan. Haal de ribben met een tang nu voorzichtig uit de slowcooker en leg deze in een ovenschaal en zet de oven aan op 200C.
 11. doe het vocht uit de slowcooker in een pan en breng dit op hoog vuur aan de kook. Laat het vocht nu lekker indikken tot een mooie saus. Als het nog te dun is, doe je er wat honing of appelstroop bij. Hierdoor wordt de saus wat zoeter maar ook dikker.
 12. Doe de ribben nog even in de oven voor zo’n 10 minuten en als de saus goed ingedikt is, lak je deze af. doe de ribben daarna nog 10 minuten terug in de oven. 
 13. En voila. De ribben zijn klaar. Eet smakelijk
Ingredienten
 • 2 strengen spareribs
 • 1/4 cup mosterd
 • 1/2 cup bloem
 • beetje peper
 • klein beetje zout
 • 50g Roomboter (ongezout)
 • 3 uien (in ringen gesneden)
 • 3 tenen knoflook (in schijfjes)
 • 1 flesje belgisch bier
 • 1/2 cup suiker
 • 1 bouillon blokje
 • 2 laurierblaadjes

Gebruikt bier in recept

Brouwerij: Dutch Bargain
Bier: Imperial Russian Stout
Percentage: 11.5%

Koop o.a. via:
Holland Craft beers

Het lijkt misschien wat veel maar geloof mij als ik zeg dat het aantal werk hieraan echt minimaal is. 

TIP:
Combineer deze ribben met heerlijke verse vlaamse frieten en een goed biertje. Dit mag belgisch bier zijn maar ik heb hier gekozen voor een Imperial Russian Stout van de Nederlandse brouwerij “Dutch Bargain“.