Pelletbarbecue’s

Hoewel in Nederland niet iedereen nog bekend is met het fenomeen “Pellet Barbecue”, is dit in de USA wel anders. Daar wordt deze al lange tijd gebruikt en dat is niet zonder reden. 

Want eigenlijk heb je met pellet barbecue’s soort van “the best of both worlds”. De stabiliteit van een Gas barbecue omdat je temperatuur constant kan blijven voor lange tijd en toch stook je op hout. Nou ja. Hout. Samengeperst hout in de vorm van Pellets. Vandaar ook de naam “Pellet Barbecue”. Je hebt dus ook die heerlijke rooksmaak die vrij komt. Omdat de pellets in verschillende soorten hout komen kun je ook met verschillende rooksmaken experimenteren. Zoals je ook bij een gewone smoker kunt doen.

Hoe werkt een pelletbarbecue?

Het principe is vrij eenvoudig. Je hebt een laadruim aan je barbecue vast die je met pellets vult. Deze ruimte heeft onderaan een opening waardoor de pellets met een soort spiraal naar een hitte element geduwd worden. Op dit element worden de pellets dan gestookt en dat geeft hitte af die door de barbecue en om je gerechten circuleert. Dit principe zorgt ervoor dat je gerechten perfect bereid worden. Klinkt mooi he? Geloof mij, dat is het ook!

Wat zijn de voordelen?

Een Pellet barbecue heeft een hoop voordelen ten opzichte van andere barbecue’s. Je kunt er heel erg lang op constante temperatuur mee werken. Het leent zich uitermate goed voor low & slow barbecueen. Daarnaast is het door de huidige techniek mogelijk om middels wifi of buetooth of zelfs gewoon via een 4G internetverbinding met een server met een app op je telefoon volledig de controle te houden over de barbecue. Zowel temperatuur van de barbecue als temperatuur van het vlees zijn perfect te monitoren en te regelen.

Zijn er ook nadelen?

Het klinkt mooi inderdaad maar er zijn ook wel nadelen aan een pelletgrill. Het grootste nadeel is dat je in veel gevallen een electrische aansluiting middels stekker of auto aansluiting nodig hebt. En niet iedereen heeft dit in zijn/haar tuin en dat maakt het wel eens lastig om een pellet barbecue te hebben. 

Is deze manier van barbecueen duur?

Het ligt er aan wat je duur vind. Natuurlijk kost het stroom omdat je op electiciteit aan het grillen bent maar afgezien daarvan ben je eigenlijk alleen geld kwijt aan pellets. En die kun je overal vandaan halen.  

Green Mountain Grills

Green Forest

Yoder Smokers