Spareribs Coca Cola ribben van de grill

0
1704

Tja, Cola smaak. Eigenlijk weet je al dat bij het horen van die naam, je niet het meest gezonde of suikervrije gerecht hebt. En laat dat nou net totaal niet van belang zijn bij spareribs. Ik heb veel verschillende varianten van dit recept de afgelopen jaren echt zo vaak voorbij zien komen via social media en zelfs bekende chef’s die hiermee aan de haal gaan. En het is denk ik een beetje een gimmick. Zoiets als kip op bierblik. Ook zoiets wat je een keer gedaan moet hebben. En daarna moet je het eigenlijk niet meer doen. Tenminste, dat denk je. Tot je er een tijd later wel weer trek in krijgt en het gewoon nog een keer maakt. Het is zo’n recept wat af en toe gewoon een keer gemaakt moet worden. 

Belangrijk bij dit recept is dat je geen dietcoke of suikervrije cola gebruikt. Voor dit recept mag je even lekker ongezond doen en de original coca cola gebruiken. 

Spareribs recept

  1. Doe, in een grote pan, de coca cola, knoflook , ui knoflook, laurierbladeren en peperkorrels bij elkaar. Leg de ribben hierbij en indien nodig wat water om er voor te zorgen dat de ribben volledig onondergedompeld zijn.
  2. Breng het geheel aan de kook en zet het vuur lager om tot 1 uur lang lekker door te borrelen. Keer geregeld de ribben totdat het vlees van het bot weg begint te trekken.
  3. Maak ondertussen de saus door alle ingredienten in de pannetje te doen. Breng dit aan de kook, zet het vuur dan lager en laat het mengsel nog 25 minuten doorborrelen tot de saus ingekookt is en lekker dik is geworden. Doe hierna de saus in een blender om een glad mengsel te maken hiervan.
  4. Nu kun je de barbecue aansteken en hoog opstoken, maar een oven met grillstand is prima hiervoor. Zet de grill nu op hoog. Haal de ribben uit de pan, dep deze droog en leg deze in een braadsle onder de grill. Keer deze een paar keer tot de ribben rondom goed gegrild zijn.
  5. Kwast de ribben nog 1 x met de saus en laat de ribben buiten de oven nog even onder aluminiumfolie nagaren. Serveer de saus samen met de ribben.

Ingredienten
– 1 fles cola (1.5 liter) (geen diet coke)
– 1 grote ui (in 4en gedeeld)
– 6 tenen knoflook, klein gesneden
– 2 laurierbladeren
– 1 eetlepel peperkorrels

 

Voor de saus
– 2/3 stick gezouten boter
– 1 kleine witte ui (gesnipperd)
– 2 versnipperde tenen knoflook
– 1 cup ketchup
– 1 1/2 eetlepel gele mosterd
– 1/4 cup bruine basterdsuiker
– 1 theeleper whorcestershire saus
– 1 blikje coca cola (geen diet coke)

De bekende coca cola ribben