Terugblik Tony Stone BBQ competition 2018

0
668

Eens per jaar vindt in Nederland de Tony Stone Low and Slow competition plaats. En afgelopen weekend eas het weer zo ver . En ja, als BBQ fan moet je zoiets gewoon bezoeken. Aangezien op zondag de meeste mensen hier naartoe gaan en mij dit werd aangeraden, stond ik op zondag om half 12 voor de ingang van dit grote evenement.

Het terrein

De welbekende geur van BBQ’en hing in de lucht en het was er gezellig druk. Het evenemententerrein was op gedeeld in twee delen. Aan de ene kant van het festival was het wedstrijd terrein waar alle teams stonden. Hier was men bloedserieus bezig met het gereedmaken van de diverse wedtrijd onderdelen zoals Pulled Pork, Brisket, Spareribs enz.  Hier merk je goed hoe geworteld de BBQ eigenlijk al is in ons land en hoe serieus deze wedstrijden genomen worden. Natuurlijk is de sfeer gezellig en gemoedelijk maar uiteindelijk probeert ieder team toch het beste gerecht op te leveren aan de jury. En daar wordt keihard aan gewerkt.

Aan de andere kant van het terrein stonden vele BBQ gerelateerde bedrijven met hun producten uitgestald, werden er demo’s gegeven en konden volwassenen en kinderen bij bijvoorbeeld de grote stand van Napoleon Grills terecht om mee te doen met kleine bbq wedstrijden. De jury hier bestond uit niemand minder dan Roel Westra (ook wel bekend als Pitmaster X) en Ralph de Kok die wij ook wel kennen als bekende Chefkok bij RTL 4.

Tony Stone staat ook wel bekend als Europa’s eerste KCBS Sanctioned wedstrijd. Het KCBS, wat voor Kansas City Barbeque Society staat, is de grootste BBQ organisatie ter wereld met meer dan 20000 leden. Tony Stone is door hen officieel als eerste Europese wedstrijd erkend en wordt ook alleen door KCBS gecertificeerde juryleden gejureerd. En laat ik dat nou zelf net ook zijn sinds juli 2018. 

Dit evenement is voor iedereen toegankelijk. En perfect voor wie zich wil verdiepen in het echte BBQ’en. Je kunt hier als beginnende BBQ”er perfect terecht voor tips, trucs, demonstraties en voor allerlei producten om die perfecte steak of zoals ik de perfecte spareribs op te bereiden. Het is echt niet moeilijk zoals je hier zult zien. Tussen de drukte van het voorbereiden en opmaken van de gerechten door, kunnen de BBQ Teams je altijd voorzien van tips. En als je geluk hebt, kun je meeproeven van de gerechten die gemaakt zijn nadat het is ingediend bij de jury.

Zoals ik al zei is er naast de wedstrijd een grote markt. Dit jaar stond hier de Weber tourbus met hun nieuwste BBQ, namelijk de electrische Pulse.

Naast Weber stond hier ook Napoleon met hun hoge kwaliteits BBQ’s. Bij hun grote stand kon je genieten van diverse demonstraties maar ook door hun georganiseerde kleine wedstrijden voor jong en oud.

 

Bovenstaande video is gemaakt door Ben Kreuger