Zomerse spareribs met zoetsappige abrikozen

0
1092

Ik ben echt gek op seizoensproducten. En de zomer staat voor mij garant voor heerlijk zomerfruit. Perziken, bramen, kersen, maar ook maar ook heerlijke abrikozen. En met dit warme weer is dat fruit echt heel erg lekker om mee te koken en het geeft dus ook leuke ideeen voor spareribs recepten. Daarom ideaal voor dit warme weer, een heerlijk zomers spareribs recept met abrikozen.

Dus boodschappen gedaan bij de lokale groenteboer (ik ben voorstander van groente en fruit van de ouderwetse groenteboer omdat je weet dat wat je koopt ook echt vers en goed is. Eigenlijk is het hetzelfde als met een slager. Als je een goede hebt gevonden, blijf daar dan bij). Nu had ik nog alle kruiden verder op voorraad, maar als je dat niet hebt, dan heb je daar hele goede adressen voor uiteraard zoals bijvoorbeeld van Beekum specerijen.

Spareribs recept
  1. Haal de avond voordat je gaat barbecue’en het buikvlies van de ribben af en zet deze in de rub. Leg de ribben nu lekker terug voor de nacht zodat de rub goed in de ribben kan trekken.
  2. Op de dag van het BBQ’en steek je 4 uur vooraf de de BBQ indirect aan en laat de temperatuur tot 100 graden oplopen.
  3.  leg de ribben op het kolenvrije gedeelte van de bbq voor in eerste instantie 2.5 uur. Spray na ieder half uur even met de appelsap de ribben in om deze goed sappig te houden.
  4. Maak ondertussen de saus door alle ingredienten bij elkaar te doen in een kom, goed door te roeren en daarna apart te zetten
  5. Tipje van mij Doe ipv witte wijn azijn de Scotch Whiskey Vinegar van the Scotch Whisky Sauce Co door de saus. Dat geeft je saus een hele lekkere twist!
  6. Na 2.5 uur check je de ribben of het bot zich al een beetje laat zien uit het vlees. zo niet, laat dan nog even lekker doorgaren. Is dit wel het geval, test dan even met behulp van een sateprikker of je gemakkelijk door het vlees komt. Als dit zonder moeite gaat, dan wordt het hoog tijd om je ribben af te gaan lakken met de eerder gemaakte glaze. Is dit niet het geval, dan uiteraard nog even een half uurtje tot uurtje langer. Het ligt echt aan je barbecue en of je natuurlijk van fall of the bone of van wat meer bite houdt.
  7. Lak de ribben af en doe de deksel er weer op. Laat de ribben nu nog een half uurtje op de bbq liggen. De glaze zorgt voor een lekker gecarameliseerd laagje.
  8. Snij op dit moment de abrikozen doormidden en verwijder de pit. wrijf de helften in met olijfolie en leg deze in het laatste half uur van je bbq sessie bij de ribben maar dan Boven het vuur
Als de abrikozen mooie zwarte grillmarks hebben gekregen en je ribben er mooi glanzend uitzien (lak indien nodig de ribben 5 minuten voor het einde nog een keer lichtjes af), dan kun je aan tafel. Eet smakelijk alvast en laat vooral weten wat je van dit recept vindt!
Ingredienten

2 strengen spareribs
4 abrikozen voor op de gril
1 cup appelsap in sprayflacon

ingredienten voor de dry rub

1 1/2 el Kosher zout
1 1/2 el Chili poeder
2 tl gemalen komijnpoeder
2 tl gemalen korianderpoeder
2 tl gemalen knoflookpoeder
2 tl gemalen uienpoeder
2 el bruine suiker

ingredienten voor de glaze/saus

Zout en peper naar smaak
1/2 cup Abrikozen jam
3 el witte wijn azijn
1 teen knoflook fijn gesneden
1/4 tl zout
1/4 tl peper
1 el chilisaus